flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надсилання процесуальних документів учасникам судового процесу в електронному вигляді

30 жовтня 2018, 15:11

Господарський суд Вінницької області продовжує інформувати громадян та учасників судового процесу щодо актуальних питань роботи суду, змін та нововведень в законодавстві України, цікавих правових подій, а також корисних інструментів для покращення та полегшення співпраці між судом та учасниками процесу.

Цього разу мова піде про можливість отримання процесуальних документів учасниками судового процесу електронною поштою.

Станом на сьогодні надсилання процесуальних документів учасникам судового процесу в електронному вигляді здійснюється у відповідності до Тимчасового регламенту надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, затвердженого Наказом Державної судової адміністрації України від 07 листопада 2016 року № 227.

Тимчасовий регламент визначає порядок надсилання процесуальних документів в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства.

Щоб долучитися до цієї послуги громадянинові - учаснику судового процесу необхідно здійснити кілька простих кроків, а саме зареєструватися в Системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" шляхом заповнення відповідної реєстраційної форми, тобто завести поштову скриньку електронного суду. Як це можна зробити дивіться у ПОКРОКОВІЙ ІНСТРУКЦІЇ.

У разі відповідності та повноти внесення інформації у шаблон форми реєстрації Системою автоматично генерується адреса електронної пошти користувача у форматі: ідентифікаційний код юридичної особи або ідентифікаційний номер платника податків – фізичної особи (у разі відсутності ідентифікаційного номеру – серія та номер паспорта громадянина) "@mail.gov.ua".

Після реєстрації в Системі і генерації адреси електронної пошти для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства, слід подати до суду заявку, яку зручно роздрукувати із своєї ж поштової скриньки.

Після успішного виконання всіх вищеперелічених дій, судом автоматично будуть надсилатись електронні копії процесуального документа, скріплені електронним цифровим підписом судді (судді-доповідача, головуючого судді) електронною поштою на поштову скриньку учасника судового процесу паралельно з документами у паперовому вигляді.

Звертаємо увагу, що реєстрація та користування даним ресурсом здійснюється абсолютно безкоштовно.

 

Також нагадаємо, що згідно із положеннями статті 6 ГПК України в новій редакції, що набрала чинності 15 грудня 2017 року, у господарських судах функціонує Єдина інформаційно-телекомунікаційна система.

Разом з тим, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень ГПК України Єдина інформаційно-телекомунікаційна система буде впроваджуватись в судах поступово та починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення і забезпечення функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційна системи.

Основною метою впровадження системи є покращення умов роботи працівників судів, а також забезпечення швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду, обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису і за прогнозами Державної судової адміністрації України Єдина система має запрацювати вже в  2019 році.

Детальніше про структуру, організацію та принципи роботи ЄСІТС ми розповімо у наших наступних публікаціях.

Слідкуйте за новинами Господарського суду Вінницької області та завжди будьте в курсі подій.

 

Прес-служба