flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки тижня: судді ГСВО взяли участь у низці заходів

26 березня 2021, 16:46

Вже традиційно, в п’ятницю, узагальнюємо події тижня, що минув в Господарському суді Вінницької області.

Отже, 25 березня 2021 року судді Господарського суду Вінницької області Василь Матвійчук та Роман Міліціанов взяли участь у всеукраїнському семінарі для суддів господарської юрисдикції «Актуальні питання правозастосування у земельних правовідносинах», що був проведений Національною школою суддів України в онлайн форматі.

Спікери семінару:  суддя–спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та прав власності Верховного суду Юрій Чумак, суддя Великої палати Верховного Суду Дмитро Гудима та суддя Господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва. Упродовж заходу судді удосконалили знання з питань захисту прав суб’єктів господарювання у земельних правовідносинах.

26 березня 2021 року судді Василь Матвійчук та Роман Міліціанов долучились до роботи всеукраїнського семінару для суддів апеляційних та місцевих господарських судів «Проблемні питання розгляду спорів, пов’язаних із забезпеченням виконання зобов’язань».

Серед спікерів – судді та науковці, говорили про захист прав та інтересів іпотекодержателя, проблеми співвідношення засобів забезпечення виконання зобов’язань із правовими наслідками порушення, розглядали актуальні питання, пов’язані із вирішенням спорів, що виникають із договору гарантії, практику Верховного Суду та проблемні питання. Захід проведено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно зі Східним апеляційним господарським судом в режимі онлайн трансляції.

Крім того, 26 березня 2021 року Національною школою суддів України спільно з судовою палатою для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду проведено круглий стіл для суддів господарських судів «Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень: новітня практика Верховного Суду».

Участь у роботі круглого столу взяли судді Господарського суду Вінницької області Ольга Нешик, Тетяна Лабунська та Василь Матвійчук.

Онлайн захід було присвячено обговоренню актуальних питань щодо вирішення спорів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зокрема, йшлося про загальні питання та особливості застосування Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», юрисдикційність таких спорів та способи захисту порушеного права у спорах, пов’язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Учасники приділили увагу питанням державної реєстрації як юридичному факту, співвідношенню державної реєстрації земельних ділянок та державної реєстрації речових прав на них, особливостям оскарження рішень державного реєстратора в адміністративному порядку.

Упродовж засідання круглого столу судді удосконалили знання з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і розглянули новітню практику Верховного Суду.

 

Пресслужба