flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судам України - 30 років

04 червня 2021, 16:52
Сьогодні, 04 червня, вся господарська юстиція відзначає тридцяту річницю створення господарських судів України.
04 червня 1991 року прийнято Закон України «Про арбітражний суд», який уперше започаткував здійснення правосуддя в господарських відносинах незалежною ланкою судової влади в Україні - спеціалізованими судовими установами.
З нагоди свята в Господарському суд Вінницької області відбулись урочистості.
Щирі побажання пролунали від В.о. голови суду Сергія Тісецького та керівника апарату суду Крістіни Слободонюк, а за сумлінну працю та високий професіоналізм працівники були нагороджені відзнаками.
 
Коротка історчна довідка.
Господарські суди мають багате історичне коріння та пройшли тривалий шлях розвитку від комерційних судів, арбітражних комісій при вищих органах виконавчої влади до повноцінної дієвої високоспеціалізованої судової ланки України.
Зміни в територіально-адміністративному устрої України та утворення в 1932 році Вінницької області призвели до заснування Вінницького обласного державного арбітражу.
Державою вживались спроби модернізації системи арбітражу та його пристосування до мінливих економічних умов.
В 1963 році відповідно до положення Ради Міністрів СРСР здійснено перетворення державних арбітражів на міжобласні. Вінницький обласний держарбітраж реорганізовано в міжобласний держарбітраж із підпорядкуванням чотирьох областей - Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької.
Після цілого ряду реорганізацій було утворено Вінницький обласний державний арбітраж.
04 червня 1991 року Верховною радою УРСР прийнято Закон „Про арбітражний суд”, відповідно до якого Вінницький обласний державний арбітраж було реорганізовано в Арбітражний суд Вінницької області.
В зв’язку із внесенням 21 червня 2001 року змін до Закону України „Про арбітражний суд” Арбітражний суд Вінницької області реорганізовано в Господарський суд Вінницької області.
 
 
Пресслужба