flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З’їзд суддів України підтримав пропозицію делегата від Господарського суду Вінницької області

13 березня 2018, 11:56

Одним із ключових рішень, що були прийняті на XV черговому з'їзді суддів України, було рішення про направлення звернень до державних органів щодо посилення незалежності судів та суддів.

Зокрема, з'їздом суддів було підтримано ініціативу делегата від Господарського суду Вінницької області - судді Романа Міліціанова щодо звернення до Державної судової адміністрації України з пропозицією враховувати, при визначенні штатної чисельності суддів у створених окружних судах, особливості розгляду справ за нормами нового процесуального законодавства, не зменшуючи при цьому кількість штатних посад суддів, які працюють у ліквідованих/реорганізованих місцевих судах.

 

 

Нагадаємо, що  XV черговий з'їзд суддів України відбувся 5-7 березня в м. Києві. Загалом, участь у з'їзді взяло 300 делегатів. 

Головуючим на з'їзді суддів було обрано суддю Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдана Моніча, секретарем - суддю Деснянського районного суду міста Києва Олену Журавську.

Порядок денний, затверджений делегатами, включав наступні питання: вибори до Ради суддів України, обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, обрання членів Вищої ради правосуддя.

Протягом 5-6 березня, за наслідками голосування, членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України було обрано 1 суддю.

До новообраної Ради суддів увійшов 31 суддя: за квотою місцевих загальних судів - 11 посад, за квотою апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення  - 4 посади, за квотою місцевих адміністративних судів - 4 посади, від апеляційних адміністративних судів - 2 посади, від місцевих та апеляційних господарських судів - 6 посад та за квотою Верховного суду  - 4 посади.

Вакантними залишаються ще дві посади - від антикорупційного суду та суду з питань інтелектуальної власності. Обрати їхніх представників можна буде тільки після створення зазначених судів.

До складу Вищої ради правосуддя на чотири роки обрано двох суддів, при цьому заповнено лише 2 вакантні посади з 4. Ще дві посади членів Вищої ради правосуддя залишаються вакантними до наступного з'їзду суддів України.

В останній день роботи з'їзду, 7 березня, який був визначений як резервний, делегати вирішили не перераховувати бюлетені після голосування за членів Вищої ради правосуддя та прийняли за основу рішення з'їзду про стан здійснення правосуддя в умовах судової реформи.