flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Вінницької області судді та правники обговорили зміни до ГПК України

03 травня 2018, 10:24

В ході реформування процесуального законодавства в межах чергового етапу судової реформи Господарський процесуальний кодекс України зазнав суттєвих змін.

В результаті застосування з 15 грудня 2017 року на практиці законодавчих змін, які стосуються господарського процесу, виникли певні складнощі як в роботі суддів, так і в роботі практикуючих юристів.

Своєрідним комунікаційним майданчиком для обговорення новел до Господарського процесуального кодексу України та практики їх застосування став круглий стіл, що відбувся  27 квітня 2018 року на базі Господарського суду Вінницької області.

Захід був організований спільно з Комітетом з процесуального права Асоціації правників України, відділенням Асоціації правників України у Вінницькій області та Радою адвокатів Вінницької області.

У роботі круглого столу взяли участь судді господарської юрисдикції, адвокати, юристи, студенти та викладачі вищих навчальних закладів м. Вінниці.

Модератором виступив Назар Мартинюк, адвокат, керуючий партнер ЮФ «Мартінс», голова відділення АПУ у Вінницькій області.

Серед доповідачів - судді Господарського суду Вінницької області Олександр Банасько та Роман Міліціанов, суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, старший юрист «LCF Law Group» Юлія Лукошкіна, юрист «LCF Law Group» Ірина Кобець, голова Відділення АПУ у Вінницькій області адвокат Назар Мартинюк, член Ради комітету з процесуального права АПУ адвокат Сергій Тюрін.

Розпочали захід та звернулись з вітальним словом до його учасників голова Господарського суду Вінницької області Федір Колбасов та модератор заходу Назар Мартинюк.

Основними питаннями, винесеними на обговорення, були питання визначення юрисдикції, новели доказування в господарському процесі, новели в галузі судових витрат, форми господарського судочинства, нова практика застосування заходів забезпечення позову у господарському процесі, врегулювання спору за участю судді: плюси та мінуси тощо.

Зокрема, суддя Господарського суду Вінницької області Олександр Банасько підготував презентацію та доповідь щодо форм господарського судочинства, в яких детально проаналізовано критерії розгляду справ за правилами наказного, загального позовного та спрощеного позовного провадження, а суддею Романом Міліціановим висвітлено особливості віднесення окремих категорій справ до предметної юрисдикції господарських судів, проаналізовано тлумачення  предметної підсудності з урахуванням правових позицій Верховного Суду.

Інформація доповідачів та підняті ними проблемні питання правозастосування викликали жваве обговорення з боку учасників заходу.

Підсумовуючи, варто зазначити, що предметом обговорення під час роботи круглого столу стало широке коло правових питань, застосування яких викликає складнощі, зокрема застосування предметної підсудності, забезпечення позову, особливості врегулювання спору за участю судді, новели стосовно процедури надання доказів сторонами та їх оцінки судом, а також розкрито особливості  форм господарського судочинства за правилами нового ГПК України.

Доповідачами та учасниками круглого столу позитивно оцінено високий рівень організаційного забезпечення даного заходу та висловлено сподівання на проведення відповідних заходів у майбутньому.

Переглянути ФОТОГАЛЕРЕЮ 

Прес-секретар