flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарські суди: від витоків до сьогодення

05 червня 2018, 10:24

Сьогодні, 04 червня 2018 року, колектив Господарського суду Вінницької області зібрався на  урочисту нараду з нагоди 27-ї річниці утворення господарських (арбітражних) судів України.

Історично склалось так, що господарські суди займають дещо відокремлене становище в судовій гілці влади України, що обумовлено, перш за все, специфікою юрисдикції.

Прототипом господарських судів були комерційні суди, що з'явилися на початку XІX століття та розглядали торговельні і вексельні справи, справи про торговельну неспроможність. 

Вважається, що арбітражно-судова система української держави за радянських часів починає свій відлік 21 листопада 1922 року, коли Радою народних комісарів УРСР прийнято Постанову, якою затверджено Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами

Вказаним Положенням було створено арбітражні комісії, а саме - Вищу арбітражну комісію при Українській економічній раді та арбітражні комісії на місцях при губернських економічних радах, які діяли з 1922 по 1931 рік та були наділені судовими функціями.

Історія сучасного українського арбітражу почалася зі становленням у 1991 році незалежності України.

04 червня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про арбітражний суд». А вже 6 листопада того ж року був прийнятий Арбітражно-процесуальний кодекс України.

Прийнята Верховною України 28 червня 1996 року Конституція України забезпечила правову базу для подальшого розвитку судової реформи в Україні.

В подальшому, із часу внесення Верховною Радою України змін до Законів України «Про судоустрій України», «Про арбітражний суд», в Арбітражний процесуальний кодекс України, і до сьогодні правосуддя в господарських відносинах здійснюється спеціалізованими господарськими судами.

Господарський суд Вінницької області як складова частина єдиної системи господарських судів України забезпечує захист прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин.

Колектив нашого суду – це досвідчені, сумлінні та високопрофесійні фахівці, віддані своїй справі.

З нагоди свята керівництво суду привітало присутніх та нагородило відзнаками.

Дивитись ФОТОГАЛЕРЕЮ.

 

 

Прес-служба