flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важливо! Інформація щодо участі у судових засіданнях в режимі ВКЗ поза межами суду

10 квітня 2020, 12:52

Наказом ДСА України № 169 від 08.04.2020 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

Відповідно до вказаного Порядку учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством. 

Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання.

В заяві учасник справи обов’язково вказує:

  • назву суду;
  • номер судової справи;
  • дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції;
  • своє прізвище, ім’я та по-батькові;
  • свій статус в судовій справі;
  • електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі;
  • номер телефону для зв’язку із судом.

Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв’язку.

Заява учасника про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в день її надходження до суду підлягає реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду та передається відповідному головуючому судді.

Головуючий суддя приймає рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності у суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час) та інформує про це Модератора.

Модератор інформує учасника справи засобами телефонного зв’язку (електронної пошти), вказаними у заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції або відсутності такої можливості.

На веб-портал "Судова влада України", зокрема і на вебсайті Господарського суду Вінницької області, додано кнопку для доступу до онлайн-сервісу Easycon, який дає змогу взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, яка відкрита для користувачів з 09.04.2020.

Якщо Ви вперше звертаєтесь до сервісу, тоді Вам потрібно зареєструватися, вказавши адресу електронної пошти, свої дані та вибравши пароль для подальшої авторизації. Після реєстрації Ви отримаєте електронний лист на вказану Вами адресу. Перейдіть за посиланням в листі та починайте роботу.

Якщо Ви вже користувач EasyCon, здійсніть «Вхід» та переходьте до розділу «Відеоконференція».

Якщо потрібна конференція ще не розпочалася, очікуйте на запрошення від Організатора на цій сторінці.

Якщо триває конференція, в якій Ви приймаєте участь, знайдіть її в переліку та натисніть кнопку "Увійти до конференції".

Звертаємо увагу, реєстрація за електронно-цифровим підписом буде доступна з 13.04.2020.

Програма працюватиме в пілотному режимі з 13.04.2020 до 01.05.2020. З початку травня - в промисловому режимі.


- Ознайомитися з Порядком можна за даним посиланням.

- Зразок аяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Крім того, Порядок та зразок заяви доступні в розділі "Громадянам".

- Ознайомитися з онлайн-сервісом Easycon https://easycon.com.ua/.

- Зауваження та рекомендації щодо функціонування системи фахівці служби технічної підтримки Державного підприємства «Центр судових сервісів» готові приймати на електронну адресу vkz.ccs@court.gov.ua та надавати необхідні консультації за телефоном (044) 492-70-10.

 

Пресслужба