flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗМІНЕНО ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ СЛУЖБОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ

20 вересня 2017, 11:40

Уряд удосконалив порядок проведення службового розслідування, розширивши його дію в частині корупційного правопорушення на осіб, які Законом України «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України № 691 від 13 вересня 2017 року.

 Документ визначає, що розслідування проводять, зокрема, у випадку невиконання або неналежного виконання чиновником службових обов’язків, перевищення своїх повноважень, що призвело до людських жертв або заподіяло значну матеріальну чи моральну шкоду і з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення.

 За анонімними повідомленнями, заявами та скаргами службове розслідування не проводиться, крім випадків, коли анонімне повідомлення стосується порушення вимог Закону та наведена в ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

 Строк службового розслідування не може перевищувати двох місяців. Він не включає час тимчасової втрати працездатності особою, стосовно якої проводиться розслідування, час її перебування у відпустці або службовому відрядженні чи відсутності з інших причин.

   До проведення службового розслідування можуть залучатися вчені, працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Члени комісії, що проводить розслідування, мають попередити про реальний чи потенційний конфлікт інтересів.

   Рішення про відсторонення від посади особу, стосовно якої проводить розслідування, приймає її керівник або суд.

Члени комісії мають право отримувати усні чи письмові пояснення від колег суб’єкта перевірки і консультації спеціалістів з питань службового розслідування, вивчати з виїздом на місце відповідні документи, у разі потреби знімати з них копії, а також робити аудіозаписи розмов (за погодженням).

 У разі прийняття рішення щодо притягнення чиновника до відповідальності комісія пропонує вид дисциплінарного стягнення, передбаченого законодавством. Під час визначення виду дисциплінарного стягнення члени комісії повинні враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу особи.

 У разі виявлення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення комісія складає відповідний акт. Члени комісії мають право викласти письмово свою окрему думку, яка додається до акта.

 За результатами розгляду акта керівник органу приймає протягом 10 днів відповідне рішення.