flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЛІКВІДАЦІЯ МІСЦЕВИХ, АПЕЛЯЦІЙНИХ СУДІВ ТА СТВОРЕННЯ ОКРУЖНИХ ТА АПЕЛЯЦІЙНИХ В ОКРУГАХ: УКАЗИ ПРЕЗИДЕНТА

02 січня 2018, 14:03

Під кінець року Президент підписав укази, за якими передбачено реформування судів першої та апеляційної інстанцій.

Указом № 449/2017ліквідуються 117 районних судів в містах обласного значення та створюється 50 окружних.

Так, у столиці ліквідується 10 районних судів та створюється шість окружних, у Харкові ліквідується 9 райсудів, а створюється 5 окружних. У Львові 5 районних судів укрупнять у 3 окружні, а от в Одесі кількість збережеться: ліквідують 4 райсуди і створять стільки ж окружних.

Також в Указі № 449 йдеться й про укрупнення судів на окупованих територіях, зокрема у Севастополі, Донецьку та Луганську. У Донецьку 9 районних судів укрупнять до трьох окружних, а в Луганську - 4 райсуди та ще один прилеглий районний об'єднають в один окружний.

Указом № 450/2017 передбачено ліквідацію міських та міськрайонних судів в Житомирській, Волинській, Івано-Франківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Закарпатській, Луганській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Херсонській та Черкаській областях та утворення стількох окружних судів.

Ще одним Указом № 451/2017 передбачено реорганізацію місцевих загальних судів, а саме утворення 205 окружних судів шляхом злиття районних, міських та міськрайонних судів. Однак в Указі хоча й передбачено укрупнення судів, однак там, де загальний суд буде ліквідований, приміщення для суду, але вже окружного, залишиться і там працюватимуть судді.

Щодо ліквідації та створення апеляційних судів, то Указом № 452/2017 передбачено ліквідувати обласні апеляційні суди та створити апеляційні суди в округах. Зменшення кількості судів загалом не передбачено, за винятком того, що апеляційні суди Києва та Київської області об'єднають в один Київський апеляційний суд. Також в указі прописано, що, наприклад, новостворений Донецький апеляційний суд розміщуватиметься у Донецьку, Маріуполі та Бахмуті, а Луганський апеляційний - у Луганську та Сєвєродонецьку, Дніпропетровський апеляційний - у Дніпрі та Кривому Розі.

Ліквідують і місцеві господарські суди. Так, в Указі № 453/2017 йдеться про ліквідацію 27 господарських судів в областях, Києві та Севастополі та створення 27 відповідних окружних господарських судів. 

Також під ліквідацію підпадають апеляційні адміністративні та господарські суди. Указом № 454/2017 передбачено ліквідувати Дніпропетровський, Донецький, Київський, Львівський, Одеський, Рівненський, Севастопольський та Харківський апеляційні господарські суди та створити: Східний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Донецьку, Луганську, Полтавську та Харківську області, з місцезнаходженням у місті Харкові; Центральний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, з місцезнаходженням у місті Дніпрі; Південний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, з місцезнаходженням у місті Севастополі; Південно-західний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Миколаївську, Одеську та Херсонську області, з місцезнаходженням у місті Одесі; Північний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Київську, Сумську, Черкаську, Чернігівську області та місто Київ, з місцезнаходженням у місті Києві; Північно-західний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Вінницьку, Волинську, Житомирську, Рівненську та Хмельницьку області, з місцезнаходженням у місті Рівному; Західний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську та Чернівецьку області, з місцезнаходженням у місті Львові.

В іншому Указі № 455/2017 йдеться про ліквідацію Вінницького, Дніпропетровського, Донецького, Житомирського, Київського, Львівського, Одеського, Харківського та Севастопольського апеляційних адмінсудів та створення апеляційних адмінсудів в округах.

 

Варто зазначити, що підписання указів про ліквідацію та створення судів не означає, що з 29 грудня місцеві та апеляційні суди припиняють працювати - ці суди продовжують відправляти правосуддя, поки не будуть створені нові суди. 

 Джерело: Українське право