flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Вінницької області відбулись урочисті заходи до Дня Конституції України

27 червня 2018, 14:40

Є дати, які укріплюють нації, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їх числа, безсумнівно, відноситься і День Конституції України, що відзначається щорічно 28 червня.

Цього дня у 1996 році на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла новий Основний закон країни - першу Конституцію незалежної української держави.

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

З нагоди відзначення Дня Конституції України колектив Господарського суду Вінницької області зібрався на урочисту нараду.

Після звучання Державного гімну України щирими та теплими словами присутніх зі святом привітали голова суду Федір Колбасов та керівник апарату Марина Миколюк.

 

Під час заходу, з урахуванням професійного рівня, багаторічного досвіду роботи, ділових і моральних якостей, за значний вклад у зміцнення авторитету судової влади, високий професіоналізм окремих працівників було нагороджено відзнаками Ради суддів України.

Почесними Грамотами Ради суддів України нагороджено суддю Господарського суду Вінницької  області у відставці Мельника Івана та заступника керівника апарату суду  Слободонюк Крістіну.

Грамоту та Подяку Ради суддів України отримали секретар судового засідання  Василишена Надія та провідний спеціаліст Балан Катерина відповідно.

Окрім того, наказом керівника  апарату суду оголошено подяку головному спеціалісту Олійник Яні.

По завершенню урочистостей - колективне фото на згадку про відзначення такого важливого для кожного свідомого українця свята!

Прес-служба