flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув на користь держави більше пів мільйона збитків за незаконну вирубку дерев

15 серпня 2018, 12:20

Господарський суд Вінницької області встановив факт незаконного вирубування дерев в межах Журавлівської сільської ради Барського району Вінницької області в порушення вимог природоохоронного законодавства та стягнув на користь держави 524 875,58 грн. завданих збитків.

Відповідне рішення суд ухвалив 09 липня 2018 року у справі № 902/167/18 за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області про стягнення з Дочірнього підприємства «Барський райагроліс» Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» 524 875,58 грн. збитків.

В ході розгляду справи суд встановив, що ДП «Барський райагроліс» в межах Журавлівської сільської ради Барського району Вінницької області було здійснено санітарно-вибіркові рубки. В ході проведеної Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області позапланової перевірки дотримання відповідачем вимог природоохоронного законодавства України, за результатами контрольного переліку пнів зрізаних дерев на території вказаних вирубок, виявлено незаконну порубку дерев в кількості 75 шт. різних порід та діаметрів. Внаслідок неналежного виконання відповідальною особою (працівником відповідача) службових обов’язків, що призвело до незаконного вирубування дерев, завдані державі збитки склали 524 825,58 грн..

Вказана обставина підтверджується вироком Барського районного суду Вінницької області від 15 листопада 2017 року, яким лісника  ДП «Барський райагроліс» визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 197 КК України (порушення обов’язків щодо охорони майна).

Вирішуючи даний спір, суд прийняв до уваги, що спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці - зокрема, порубка дерев, проводиться за спеціальним дозволом  лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно. Таким чином, порубка дерев визнається незаконною, якщо вчинена: без відповідного дозволу; за дозволом, виданим із порушенням чинного законодавства; до початку чи після закінчення установлених у дозволі строків; не на призначених ділянках чи понад установлену кількість; не тих порід дерев, які визначені в дозволі; порід, вирубку яких заборонено.

Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи: винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників; винні у порушенні строків лісовідновлення та інших вимог щодо ведення лісового господарства, встановлених законодавством у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, а підприємства, установи, організації і громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України. Окрім того, в силу положень Цивільного кодексу України саме юридична особа відшкодовує шкоду, завдану її працівником під час виконання ним своїх трудових ( службових) обов'язків.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що відповідач, як лісокористувач, не дотримавшись вимог законодавства в частині забезпечення охорони та захисту лісових насаджень, допустив, самовільне вирубування, на підпорядкованій йому території, не забезпечив збереження не призначених для вирубування дерев, не здійснив комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів, незаконного вирубування, не запобіг порушенням законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, своєчасно не виявив таких порушень і не вжив відповідних заходів щодо їх усунення, внаслідок чого державі було заподіяно шкоду у вигляді збитків в розмірі 524 825,58 грн..

Наразі рішення Господарського суду Вінницької області набрало законної сили.

Повний текст рішення є загальнодоступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://www.reyestr.court.gov.ua).

 

Прес-служба