flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Вінницької області затвердив мирову угоду в процесі виконання рішення в резонансній справі

30 серпня 2018, 11:57

Функція господарського суду з розгляду справи не закінчується ухваленням відповідного рішення та виданням наказу на його виконання. Чинний Господарський процесуальний кодекс України надає суду ряд процесуальних повноважень, пов’язаних також з виконанням судових рішень у господарських справах.

Так, у відповідності до приписів ст. 330 Господарського процесуального кодексу України, у серпні 2018 року Господарський суд Вінницької області затвердив мирову угоду в процесі виконання рішення суду у справі № 902/886/17, укладену між Приватним акціонерним товариством "Гніванський завод спецзалізобетону" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Завод метизних виробів".

Заяву про затвердження мирової угоди між сторонами було подано старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області.

Сторони домовились про укладення мирової угоди з метою виконання рішення Господарського суду Вінницької області у справі № 902/886/17, погодили порядок та строки погашення заборгованості та, за умови дотримання умов угоди боржником, про прощення частини боргу.

Суд надав правову оцінку поданій сторонами мировій угоді та дійшов висновку, що угода укладена між сторонами з метою врегулюванні спірних відносин в процесі виконання рішення, її зміст відповідає вимогами чинного законодавства, а затвердження судом не призведе до порушення прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Нагадаємо, справа № 902/886/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод метизних виробів" до Приватного акціонерного товариства "Гніванський завод спецзалізобетону" про стягнення 11 626 485,35 грн. заборгованості згідно договорів поставки перебувала в провадженні Господарського суду Вінницької області із вересня 2017 року.

У жовтні 2017 року суд ухвалив у справі рішення, яким позов задоволив повністю та стягнув із відповідача на користь позивача 11 626 485,35 грн. боргу;  797 796,20 грн 3% річних; 4 440 021,30 грн. інфляційних втрат; 1 088 411,50 грн. пені та 240 000,00 грн. відшкодування витрат зі сплати судового збору. 14 листопада 2017 року на виконання рішення видано відповідний наказ.

Вказане рішення було переглянуте в апеляційному порядку та змінено в частині стягнення пені, а саме відмовлено в стягненні пені в розмірі 544 205,75 грн., в решті - залишено судом апеляційної інстанції без змін.

Приватне акціонерне товариство "Гніванський завод спецзалізобетону" неодноразово зверталось до суду із заявами про відстрочення виконання судового рішення, які були залишені судом без задоволення, оскільки заявником не було доведено реальну можливість виконання рішення суду в майбутньому. Відповідні ухвали суду не оскаржувались.

Згодом, за наказом Господарського суду Вінницької області від 14 листопада 2017 року (за винятком стягнення пені в розмірі 544 205,75 грн.) відкрито виконавче провадження.

Приватним акціонерним товариством "Гніванський завод спецзалізобетону" оскаржувались до суду і дії державного виконавця, зокрема, щодо відмови у знятті арешту з майна та грошових коштів Приватного акціонерного товариства "Гніванський завод спецзалізобетону" та скасування арешту його майна та грошових коштів, накладеного у межах виконавчого провадження.

У задоволенні скарги на бездіяльність державного виконавця суд відмовив, враховуючи, що державним виконавцем вживаються заходи відповідно до вимог Закону України “Про виконавче провадження”, а матеріалами справи спростовуються доводи скаржника про допущення органом ДВС протиправної бездіяльності при виконанні наказу у справі № 902/886/17. Дана ухвала не оскаржувалась.

Окрім того, в червні 2018 року працівники підприємства за присутності представників ЗМІ, зібравшись біля входу до приміщення Господарського суду Вінницької області, вимагали «дати заводу спокійно працювати» та подали через канцелярію заяву на ім’я голови суду із проханням перевірити правильність прийняття суддями рішень та винесення ухвал у вказаній вище справі.

Звернення було розглянуте керівництвом суду, відповідь надана в порядку і в строки, передбачені чинним законодавством України.

В кінцевому результаті сторони все ж таки змогли порозумітися і уклали мирову угоду на стадії виконання судового рішення.

Повні тексти судових рішень у справі № 902/886/17 є загальнодоступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://www.reyestr.court.gov.ua).

 

Довідково. Приватне акціонерне товариство «Гніванський завод спецзалізобетону» є стратегічним підприємством, що належить Публічному акціонерному товариству «Укрзалізниця» та спеціалізується на виробництві залізобетонних шпал, опор контактної мережі для електрифікації залізниць, напірних та безнапірних труб різного діаметра, стійок освітлення для електромереж, плит та інших залізобетонних конструкцій.

За повідомленням сайту Вінницької обласної державної адміністрації дане підприємство наразі відновило виробничу діяльність після 8-ми місячного простою. Адміністрація заводу розблокувала рахунки, погасила заборгованість по заробітній платі, кредиторську заборгованість, сплатила податки,  запустила підприємство, домовилася на поставку сировини і, найголовніше - підписала вигідні для підприємства контракти. На сьогоднішній день на підприємстві працює вже 493 людини і кожного дня працівники повертаються, а підприємство  випускає 1500 шпал на день.

 

 

Прес-служба