flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найкращий міжнародний досвід та національна практика у сфері виведення банків з ринку

01 листопада 2018, 17:49

В сучасних умовах, під впливом різноманітних зовнішніх та внутрішніх чинників, спостерігається поглиблення дестабілізації банківської системи України, що супроводжується неплатоспроможністю/ліквідацією банків.

Враховуючи роль судової системи в розгляді відповідної категорії спорів, з метою підвищення  обізнаності  суддів з передовим досвідом у сфері виведення неплатоспроможних банків з ринку, Національною школою суддів України  спільно з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та Офісом технічної допомоги Міністерства фінансів США проведено круглий стіл «Виведення банків з ринку: національна правозастосовча практика та міжнародний досвід».

В роботі круглого столу прийняв участь суддя Господарського суду Вінницької області Ігор Маслій.

Захід пройшов 30 та 31 жовтня 2018 року в місті Києві, серед спікерів – провідні вітчизняні та міжнародні експерти в банківській сфері, науковці, представники юридичної та суддівської спільноти.

Учасники круглого столу обмінялися думками про сучасні підходи та актуальну практику в сфері забезпечення ефективної процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку.

В рамках першого дня заходу відбувся загальний огляд правових підстав та правозастосовчої практики виведення комерційних банків з ринку згідно з міднародним досвідом, розглянуто принципи виведення банків з ринку, викладені в Директиві ЄС про оздоровлення та відновлення платоспроможності банків, нормативні підстави та правозастосовча практика Національного банку України  щодо прийняття рішень про визнання банків неплатоспроможними та їх ліквідації, захист прав учасників в процесі виведення банків з ринку: національна практика та досвід ЄС.

Другий день круглого столу був присвячений обговоренню питань щодо судового розгляду справ про виведення банку з ринку, щодо спорів проти Національного банку України  та спорів за участю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також ролі органів страхування депозитів у підтриманні фінансової стабільності. Огляд всіх питань здійснювався в контексті національної практики та міжнародного досвіду.

Після заслуховування виступів учасники круглого столу обмінювались думками та досвідом, дискутували, обговорювали найбільш проблемні питання та потенційні можливості для реформи в Україні.

По завершенню заходу були напрацьовані висновки та рекомендації, покликані сформувати належну  та єдину практику правозастосування щодо виведення банків з ринку.

Прес-служба