flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Що зміниться для учасників судового процесу

04 січня 2019, 15:18

👉👉Згідно із положеннями статті 6 ГПК України в новій редакції, що набрала чинності 15 грудня 2017 року, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС).
Власником ЄСІТС є ДСА України, а адміністратором і технічним розробником державне підприємство "Інформаційні судові системи".
ЄСІТС має стати інструментом підвищення ефективності діяльності органів судової влади, оскільки її структура надасть можливість здійснювати дистанційну комунікацію між судом і учасниками судового процесу.
Основними складовими ЄСІТС є наступні взаємопов’язані підсистеми, кожна з яких, в свою чергу, складається із окремих модулів: 
1. загальна (включає модулі: "Офіційний веб-портал "Судова влада України", «Єдиний державний реєстр судових рішень», «Єдиний державний реєстр виконавчих документів», «Відкриті набори даних", "Автоматизована взаємодія з іншими автоматизованими системами"); 
2. електронного діловодства (включає модулі: «Електронний суд», «Електронне діловодство», «Централізований модуль "Автоматизований розподіл", "Електронний архів", "Судова статистика", ); 
3. контакт-центр забезпечує консультаційну підтримку, дистанційну технічну підтримку, проведення відео-чатів, відеоконференцій та трансляцій, у тому числі проведення судових засідань в режимі відеоконференцій, їх трансляцій, аудіо-, відеофіксація судових засідань, надсилання передбачених законом електронних повідомлень користувачам; отримати консультацію фахівців Єдиного інформаційно довідкового центру Судової влади України можливо: у понеділок-четвер, з 9:00 до 18:00, у п’ятницю - з 9:00 до 16:45. Інформація в автоматичному режимі надається центром цілодобово.
4. управління фінансово-господарськими процесами (включає модулі: "Управління персоналом, фінансовим та бухгалтерським обліком", модулі з питань управління фінансово-господарською діяльністю); 
5. захисту інформації забезпечить конфіденційність, цілісність, доступність інформації ЄСІТС. 
Основним інструментом доступу користувачів до ЄСІТС є Електронний кабінет ("офіційна електронна адреса"), що відкривається на сторінці офіційного веб-порталу Судової влади України. 
Через Електронний кабінет користувачі матимуть змогу скористатись всіма актуальними сервісами ЄСІТС. 
Разом з тим, Прикінцевими та перехідними положеннями ГПК України було визначено, що ЄСІТС буде впроваджуватись в судах поступово та починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення і забезпечення функціонування ЄСІТС.
Так, 1 грудня 2018 року в газеті "Голос України" відбулась публікація оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС. Дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року у складі вісьмох підсистем (модулів):
- Єдиний контакт-центр судової влади України;
- Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами;
- Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет);
- Офіційний веб-портал «Судова влада України»;
- Єдиний державний реєстр судових рішень;
- Підсистема «Електронний суд»;
- Модуль «Автоматизований розподіл»;
- Модуль «Судова статистика».

📌З 1 січня 2019 року розпочалась експлуатація підсистема «Електронний суд» в тестовому режимі.📌

В зв’язку із зазначеним, зосередимо увагу безпосередньо на підсистемі Електронного суду, спробуємо детально розібратись яким чином можна скористатись її інструментарієм та що потрібно знати учасникам судового процесу.
Відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду (розділ XI), затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 в редакції рішення від 02 березня 2018 № 17 (зі змінами, внесеними рішенням від 12 квітня 2018 року № 16) засобами підсистеми електронного суду забезпечується обмін електронними документами між судом, органами системи правосуддя, фізичними особами та учасниками судового процесу.
Основним нововведенням системи є перехід до ведення судових справ в електронній формі, що повинно суттєво прискорити процес правосуддя. В умовах повноцінного функціонування системи суди різних інстанцій більше не будуть пересилати між собою матеріали справ поштою.

‼️Електронний суд - модуль, що дозволить учасникам судового процесу надсилати копії електронних документів іншим учасникам судового процесу, сплатити судовий збір та інші платежі у режимі онлайн, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду, електронні запити, скарги, пропозиції та інші непроцесуальні звернення, а також отримувати судові рішення, відповіді на запити та інші електронні документи.

Учасники судового процесу за допомогою зареєстрованого електронного кабінету зможуть:

- подавати в електронній формі позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду;
- отримувати судові рішення та інші електронні документи;
- надсилати копії електронних документів іншим учасникам судової справи (крім випадків, коли інший учасник не має зареєстрованого електронного кабінету);
- сплачувати судовий збір та інші платежі у режимі он-лайн під час формування відповідного документу;
- уповноважити на подання документів від свого імені або від імені довірителя по судовій справі, судовому провадженню або зверненню представника (іншу фізичну особу, що має зареєстрований електронний кабінет) або надати іншій фізичній особі доступ до документів по судовій справі, судовому провадженню або зверненню.
За допомогою зареєстрованого електронного кабінету особи формують проекти (шляхом заповнення відповідних форм, редагують, долучають), підписують та подають до електронні запити, скарги, пропозиції та інші процесуальні звернення, а також отримують відповідні на них.

Як подаються електронні документи?

Для формування проектів використовуватимуться загальні форми, створені адміністратором, або створюються власні форми засобами електронного кабінету.
Документи подаються за допомогою електронного кабінету у форматі ЕД (оригінал електронного документа) та ЕКПД (електронна копія паперового документу). Після успішної відправки можна відслідковувати рух та стан розгляду документа в суді або органі системи правосуддя. 
Система передбачає можливість сплати судового збору та інших платежів в режимі онлайн засобами електронного кабінету під час формування відповідного документу. В такому разі інформація про платіж автоматично додається до документу, що відправляється.
Всі електронні документи, що надходять до суду автоматично розміщуються у відповідному реєстрі електронної кореспонденції, а їх реєстрація здійснюється за загальними правилами реєстрації вхідної кореспонденції.
Після перевірки електронного документу на предмет доступності до перегляду та належного оформлення, відповідальний працівник суду здійснює його реєстрацію, про що автору автоматично надсилається відповідне повідомлення.

Що надсилається до електронного кабінету особи у судових справах, в яких вона приймає участь?

1) Веб-посилання на тексти всіх процесуальних документів по справі;
2) інформація про отримані та зареєстровані вхідні документи по справі;
3) інформація про отримані документи по справі від інших учасників;
4) електронні документи, що спричинили зміну стану розгляду справи.
Окрім того, в електронному кабінеті відображається календар подій по судових провадженнях, в яких особа приймає участь та інформація щодо поданих нею непроцесуальних звернень.

Як зареєструватись в системі?

Для того, щоб скористатись системою Електронного суду, необхідно створити Електронний кабінет в Електронному суді, розміщеному за посиланням https://cabinet.court.gov.ua.
Для того, щоб мати доступ до Електронного суду, слід зареєструватись за допомогою Електронного цифрового підпису (ЕЦП), який дозволяє ідентифікувати особу користувача.
Щоб подати документи через Електронний суд необхідно пройти процедуру ідентифікації особи, а саме скористатись ЕЦП, в якому зашифровані прізвище, ім’я, по-батьткові, ІПН, а також самостійно вказати дату народження, електронну пошту, телефон.

Де та як отримати ЕЦП?

Відповідно до чинного законодавства (Закон №852) Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 року послуги ЕЦП, у тому числі й видачу сертифікатів відкритих ключів («виготовлення ЕЦП»), здійснює центр сертифікації ключів.
Центром сертифікації ключів (ЦСК) може бути юридична особа або фізична особа-підприємець, яка надає послуги у сфері ЕЦП та засвідчила свій відкритий ключ у центральному засвідчувальному органі.
Існує два типи органів, у яких можна отримати електронний підпис – центр сертифікації ключів (ЦСК) та акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК).

Акредитований ЦСК для отримання ЕЦП – український сертифікаційний центр, який пройшов добровільну процедуру акредитації, що підтверджує його здатність виконувати зобов’язання з обслуговування посилених сертифікатів.
Також акредитований ЦСК повинен використовувати для надання послуг у сфері цифрового підпису тільки надійні засоби ЕЦП, тобто ті, які мають сертифікат відповідності або позитивний висновок за результатами державної експертизи в галузі криптографічного захисту інформації.
Так, наприклад, однією з найбільш використовуваних організацій у цій галузі є Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД ДФС). Офіційний сайт цієї організації - https://acskidd.gov.ua/ . Його метою є безоплатне надання послуг електронного цифрового підпису органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктам господарської діяльності та фізичним особам.
Послуги, які надає АЦСК ІДД ДФС:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП зі звернень підписувачів.

Також в Україні існує електронний реєстр суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з ЕЦП (https://czo.gov.ua/ca-registry). Перейшовши за вказаним посиланням, ви можете дізнатися найменування такого центру та його статус: акредитований, зареєстрований або ж його дія припинена. Інформацію про те, як отримати ЕЦП та їх вартість можна також дізнатися в таких центрах.

 

Прес-служба