flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення для суб'єктів, що в обов'язковому порядку повинні зареєструватися в Електронному суді

11 січня 2019, 11:10

З огляду на те, що з 01 січня 2019 року розпочалась експлуатація підсистеми «Електронний суд» (в тестовому режимі), а дослідна експлуатація системи розпочнеться вже з 1 березня 2019 року у складі вісьмох підсистем (модулів), повідомляємо наступне.

Згідно із положеннями статті 6 ГПК України в новій редакції, що набрала чинності 15 грудня 2017 року, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС).

Положеннями даної статті передбачано,  що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) відповідно до закону покликана забезпечувати обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, та фіксування судового процесу й участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції. З цією метою законодавцем передбачено, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов'язковому порядку. Інші ж особи можуть зареєструвати свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку (ч.6 ст.6 ГПК України).

Отже, з метою належної реалізації права на судовий захист, всім вищезазначеним органам, установам та особам необхідно створити Електронні кабінети в Електронному суді, розміщеному за посиланням https://cabinet.court.gov.ua.

Водночас, звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до листа Державної судової адміністрації України від 02.01.2019 року та розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 року №30 в редакції від 02.03.2018 року №17, приймання та реєстрація, надісланих учасниками судового процесу, процесуальних документів здійснюватиметься лише з офіційних електронних адрес (Електронних кабінетів).

Приймання та реєстрація процесуальних документів, надісланих з електронної пошти з доменним іменем «@mail.gov.ua» або з будь-яких інших доменних імен з 01 лютого 2019 року здійснюватись не буде.

З огляду на зазначене, пропонуємо до  01.02.2019 створити електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» за посиланням https://cabinet.court.gov.ua.

Разом з цим, з метою належної реалізації права на судовий захист, просимо зміст вказаного листа довести до відома всім підпорядкованим структурним підрозділам та організаціям.

 

Прес-служба