flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права військовослужбовця

13 червня 2019, 16:11

Господарський суд Вінницької області, при прийнятті рішення про стягнення з фізичної особи - поручителя заборгованості за кредитними договорами врахував ту обставину, що останній перебуває на військовій службі в Збройних силах України та залучений до виконання бойових завдань в зоні проведення Операції Об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей, а військовослужбовцям та членам їх сімей на певний конкретно визначений період скасовано відповідальність за порушення грошових зобов'язань у вигляді штрафних санкцій. 

Так, до Господарського суду Вінницької області надійшло одразу два позови Акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-ЛЮКС-1" та Репетило Олександра Володимировича про стягнення заборгованості за кредитними договорами, що включає в себе основну заборгованість, заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість, комісію та пеню за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором.

Суд встановив, що між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Транс-Люкс-1" було укладено кредитні договори.

В забезпечення виконання зобов'язань за кредитними договорами між Банком та Репетило О.В. укладено договори поруки.

Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-ЛЮКС-1" не виконувало належним чином своїх зобов’язань за кредитними договорами утворилась заборгованість.

Позивач звернувся до суду з вимогою про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-ЛЮКС-1" та Репетила О.В. суми боргу з урахуванням відсотків, пені та комісії.

Приймаючи рішення в частині вимог до Репетило О.В., суд виходив з наступного.

23.05.2018 року Репетило О.В. підписав контракт про проходження військової служби у Збройних силах України, відповідно до умов якого взяв на себе зобов'язання проходити військову службу у Збройних Силах України протягом строку контракту. Контракт було укладено на 6 місяців, який згодом був продовжений, в сам відповідач залучений до виконання бойових завдань в зоні проведення Операції Об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областях.

Законодавством України, а саме Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. До осіб, які належать до учасників бойових дій, належать особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" особливим періодом є функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

В Україні особливий період розпочався 18.03.2014 року і триває по теперішній час.

Норми чинного законодавства України, а також загальновідомі обставини іноземної агресії щодо України дали суду підстави стверджувати, що у проміжки між періодами проведення мобілізації стан особливого періоду не припинявся.

Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" закріплені Гарантії соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей. У зв`язку з особливим характером військової служби, яка пов`язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації.

Так, військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов`язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Враховуючи, військовослужбовцям та членам їх сімей на певний конкретно визначений період скасовано відповідальність за порушення грошових зобов'язань у вигляді штрафних санкцій, цю норму можна вважати такою, що скасовує цивільну відповідальність особи на певний час, не обмежують своє застосування виключно щодо позичальників за кредитними зобов'язаннями, поширюють свою дію на усі випадки нарахування санкцій та процентів за невиконання будь - яких зобов'язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, в тому числі банками. 

Дія зазначеної норми поширюється на всіх військовослужбовців без виключення, її застосування обумовлено самим фактом наявності статусу військовослужбовця у конкретної особи, яка несе відповідальність перед банківською установою та жодним чином не обумовлено відомостями про обізнаність банку щодо наявності в особи спеціального статусу. 

Репетило О.В. несе солідарний (однаковий) з боржником обов’язок за кредитними договорами і через невиконання основного зобов'язання до нього пред'явлено вимогу про сплату процентів, комісії та пені.

Однак, оскільки Репетило О.В. набув з 23.05.2018 року статусу військовослужбовця, починаючи з цієї дати ПАТ "Приватбанк" всупереч вимогам чинного законодавства нарахував йому та пред'явив до стягнення вимоги зі сплати процентів, комісії та пені, які визначені у договірних відносинах.

Разом з тим суд резюмував, що норми Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" не звільняють військовослужбовців від виконання зобов'язання за кредитним договором повністю.

В результаті розгляду даних справ, суд задоволив позовні вимоги частково та стягнув солідарно з обох відповідачів тіло (основний борг) кредитів, а також стягнув із Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС-ЛЮКС-1» відсотки, комісію та пеню за несвоєчасне виконання зобов'язань за договорами.

У позовних вимогах в частині стягнення з Репетило О.В. заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість за кредитними договорами, заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії та пені за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором - відмовлено.

 

Повні тексти судових рішень у даних справах є загальнодоступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланнями:

http://reestr.court.gov.ua/Review/82219094; http://reestr.court.gov.ua/Review/82219116

 

Прес-служба