flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Вінницької області взяли участь в обговоренні питань, що виникають при розгляді земельних спорів

18 листопада 2019, 10:13

Судді Господарського суду Вінницької області Ігор Маслій та Василь Матвійчук взяли участь у роботі круглого столу "Земельні спори: актуальні питання застосування законодавства та судової практики", що відбувся 15 листопада  у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Відкрила захід та звернулась з вітальним словом до присутніх голова Верховного Суду Валентина Данішевська, модератором заходу виступила секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Тетяна Дроботова.

Першим питанням учасники обговорили застосування Закону України "Про оренду землі": практика Верховного Суду.

Суддя Ігор Маслій виступив із доповіддю щодо застосування, зокрема, статті 33 Закону України "Про оренду землі": поновлення договору оренди, укладення додаткової угоди, способи захисту порушеного права, тощо.

Доречі, дане питання викликало найбільш жваву дискусію та увагу з боку присутніх, враховуючи, що 13 листопада в першому читанні проголосовано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Також фаховою спільнотою були обговорені питання застосування способів захисту прав у справах зі спорів, що виникають із земельних відносин: практика Верховного Суду, рішення Європейського суду з прав людини проти України: земельно-правовий аспект.

Серед спікерів – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Костянтин Пільков, суддя Великої Палати Лариса Рогач та інші.

Загалом у роботі круглого столу взяли участь близько 100 учасників, серед яких судді Верховного Суду, науковці, експерти, судді місцевих та апеляційних господарських судів.

За результатами заходу запропоновано розробити пропозиції щодо складних і неоднозначних питань вирішення земельних спорів.

Фото використано із сайту Верховного Суду.

 

Пресслужба