flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ СУДОВИХ ПРОВАДЖЕНЬ

11 січня 2019, 10:31

Законом України «Про внесення змін до Конституції України» № 1401-VIII від 02.06.2016 року, що набрав чинності 30 вересня 2016 року, запроваджено представництво інтересів учасників судових проваджень виключно адвокатами та прокурорами.

Згідно з положеннями ст. 131-2 Конституції України для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Незалежність адвокатури гарантується. Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Разом з тим, відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Перехідних положень Конституції України, представництво виключно прокурорами або адвокатами запроваджується поступово та здійснюється:

 

- у Верховному Суді та судах касаційної інстанції - з 1 січня 2017 року;

 

- у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року;

 

- у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року;

 

- представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування - з 1 січня 2020 року.

 

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

 

Звертаємо увагу та просимо враховувати вищевказані норми Конституції України!

 

Одночасно доводимо до відома, що нормами Господарського процесуального кодексу України встановлено винятки щодо виключного представництва відносно  юридичної особи, яка бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені (ч. 3 ст. 56) та у малозначних справах (ч. 2 ст. 58).

 

Прес-служба