flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась міжнародна конференція "Присудова медіація: простір для співпраці суду та медіаторів"

01 березня 2021, 17:14

Судді Господарського суду Вінницької області Сергій Тісецький, Василь Матвійчук, Роман Міліціанов, Юрій Яремчук, Анатолій Тварковський та керівник апарату суду Крістіна Слободонюк взяли участь у міжнародній конференції "Присудова медіація: простір для співпраці суду та медіаторів", що відбулась 26 лютого в онлайн форматі на платформі ZOOM.

До участі у заході було запрошено суддів Верховного суду, представників Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, суддів усіх юрисдикцій Одеського регіону, суддів господарських, адміністративних, апеляційних загальних судів, міжнародних експертів, представників алвокатської спільноти та медіаторів. 

Існують різні моделі організації взаємодії суд – медіатор, кожна з яких має свої переваги та особливості.

Світова практика доводить ефективність забезпечення доступу до медіації на базі судів. Європейська комісія з ефективності правосуддя наполягає на тому, що саме судді відіграють вирішальну роль у формуванні культури мирного врегулювання суперечок. Ось чому такою важливою є колаборація зусиль суддів та медіаторів щодо сприяння розвитку медіації. 

В Україні реалізовувались різні пілотні проекти в цьому напрямку, в тому числі і модель судової медіації, коли функцію медіатора виконував спеціально навчений суддя. 

Сьогодні процесуальне законодавство передбачає процедуру врегулювання спору за участю судді, що не є судовою медіацією, але є різновидом примирної процедури. 

Під час заходу:

- судді з Фінляндії, Нідерландів та Грузії поділились досвідом організації присудової та судової медіації в їх країнах;

- представники пілотних судів з Одеси розповіли про власний досвід організації доступу до медіації в суді;

- представники Української академії медіації поділилися власними напрацюваннями щодо забезпечення інформування відвідувачів суду та надання послуги медіації.

Крім того, учасники заходу обговорили переваги та виклики різних моделей присудової медіації, можливість використання онлайн інструментів у забезпеченні доступу до медіації та перспективи масштабування одеського досвіду на інші регіони України.

Захід організовано Українською академією медіації у партнерстві із Національною школою суддів України, Південно-західним апеляційним господарським судом, Асоціацією медіаторів Грузії, Комітетом медіації Асоціації правників України та Одеською регіональною радою з питань реформ правосуддя за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice».

 

Пресслужба